I oktober 2022 öppnade dörrarna till A-hub nya kontor i Jämtland. En satsning ackompanjerad av Josefine Uno och Sara Grinde. Här berättar Josefine om hennes bakgrund, hennes syn på den lokala marknaden samt viljan att hjälpa människor och företag i utvecklingen av länet i sin helhet.
Josefine Uno har under de senaste 10 åren arbetat inom både bemanning- och rekrytering samt inom IT-branschen. En bakgrund hon kallar brokig, men som gett henne ovärderliga erfarenheter hon framgångsrikt använder i A-hubs nya satsning mot Östersund.
Byggde upp PostNords Talent Acquisition
"Jag kommer från Östersund, men jag flyttade till Stockholm för att plugga sälj- och marknadsföring när jag var 19 år. Sedan dess har jag bott och arbetat i Göteborg i många år, och det var även där jag först träffade Maja Wikemark, som grundade A-hub i Göteborg", berättar Josefine Uno.
Hon berättar vidare om hur hon haft i princip alla roller man kan tänka sig i ett rekryterings- och bemanningsföretag. En erfarenhet som däremot sticker ut lite extra är då hon drev den nationella bemanningsaffären mot PostNord. När Josefine sedan gick, och kom tillbaka, efter sin första graviditet hade PostNord startat upp en ny enhet hon blev en del av.
"De ville att jag skulle börja på deras nya bemanningsenhet och uppdraget kändes spännande. Jag byggde då upp PostNords TA (Talent Acquisition) samt satte upp de interna processerna kring rekrytering. Vi gjorde också en genomlysning av employer branding samt onboardingprocessen - vilket vi sedan satte grunden för hur det ser ut idag. "
Hemstadens lockelse tände ny gnista
Efter flera år i Göteborg lockade tillslut hemstaden och Josefine bestämde sig för att flytta hem till Östersund igen. Där började ett arbete som sälj- och marknadschef på Clarion Hotel, strax innan pandemin slog till med full kraft.
"I samband med pandemin blev jag gravid med mitt tredje barn och när jag kom tillbaka valde jag att söka mig vidare från hotellbranschen. Då mellanlandade jag i ett företag inom fiberbyggnation, innan Maja Wikemark hörde av sig och tände en ny gnista i mig. "
Markus Wibäck, VD och grundare av A-hub Group, letade nämligen efter någon som kunde starta upp verksamheten i Östersund. Då lyfte Josefine luren och blev inspirerad av hans sunda värderingar, moral och visioner för branschen.
"Allt Markus sa stämde överens med mina värderingar och vad jag brinner för. Det lockade mig att hoppa på tåget. "
Tillfällighet blev lyckat kompanjonskap
Då Josefine inte bott i Östersund på över 10 år kände hon att en kompanjon att göra satsningen med var nödvändig. Eftersom det lokala nätverket, enligt henne, är avgörande för att lyckas driva företag i en mindre norrländsk stad. Som en skänk från ovan träffade hon i början av året Sara Grinde på en kvinnlig nätverksträff. De kände inte varandra, men hamnade av en tillfällighet vid samma bord.
"Jag berättade för henne att jag ville dra igång A-hub i Östersund och att jag behövde en kompanjon. Sara började därefter berätta om sig och då kände jag vara “wow”. Hon har varit lokal företagare och VD i halva sitt liv, och har därför ett nätverk som fångar in hela länet, samtidigt som vi också har samma värdegrund och mål. Det kändes som det var meningen att vi skulle träffas just då, och bara några månader efter bestämde vi oss för att köra. "
Lokala marknader behöver konkurrens
Josefine berättar vidare om hur hon ser på den lokala marknaden i Östersund och behovet av ett nytt rekryterings- och bemanningsföretag.
"Alla marknader behöver konkurrens för att utvecklas. Där tror jag A-hub har stor möjlighet att driva den lokala kompetensförsörjningen framåt. Speciellt i Östersund där det inte etablerats ett nytt bemannings- och rekryteringsföretag många år. "
Hon lyfter fram A-hubs värdeord som vägen fram på den jämtländska marknaden. Framförallt sätter företaget människan i första rummet, vilket stämmer överens med både hennes och Saras egen värdegrund. Båda är måna om att se människor för vad de är, inte som produkter eller transaktioner.
"Alla konsulter som arbetar hos oss är en del av bolaget, och det är vår uppgift att se dem växa i sina uppdrag. Det innebär att vi behöver vara tillgängliga för att hitta nya matchningar när deras uppdrag tagit slut.", säger Josefine.
Helhetsgrepp
Efter att ha analyserat marknaden sedan starten i oktober kom Josefine och Sara fram till att behovet av en ny leverantör som ser helheten behövs.
" Vi insåg att det är många företag som behöver hjälp med varumärke, värdegrund samt kultur - varför skall man jobba hos dem? Att få en bra introduktionsprocess på sin nya arbetsplats är mycket viktigare än många tror, tex. har studier visat att produktiviteten kan öka med 70% vid en bra onboarding. Då jag har lång erfarenhet av både employer branding samt pre- och onboardning så hjälper vi våra kunder med dessa frågor samtidigt som vi tar hand om hela rekryteringsprocessen. Vi vill att våra kunder skall se oss som en helhetsleverantör och en partner i dessa frågor. "
Motiveras av att få länet att växa
Drivkraften för A-hub Östersund är att hjälpa både människor och företag, då länet har en hög inflyttningsakt samtidigt som det råder kandidatbrist.
"Min långsiktiga plan är att sätta A-hub i en position som Östersunds spindel i nätet. Dit kandidater söker sig, oavsett om de ska flytta upp hit eller redan bor här. För att lyckas med det fokuserar vi på att matcha kandidater med företag som arbetar i linje med deras personliga värderingar. På så vis minskar sannolikheten att kandidater hoppar mellan jobb, vilket skapar långsiktighet för både människa och företag. "
Startat nytt nätverk för kvinnor i Östersund
Josefine vill uppmuntra andra att våga starta upp A-hub i sin egen stad, även de som inte gått i tankarna om att göra det.
"Vill du göra något som är utmanande, roligt och känner att du har mer att ge? Då är det bara att köra. Vad är det värsta som kan hända? "
Till sist vill hon lyfta det faktum att det behövs fler kvinnor med ägandeskap i A-hub Group, likväl som samhället i stort. Josefine och Sara har precis startat igång ett nytt nätverk för kvinnor i Östersund, “Amazing Women” - nätverket är till för att skapa nya relationer, affärer och att lyfta varandra.
"Man behöver inte vara ledare eller karriärskvinna för gå med, alla är välkomna. Att lära känna andra kvinnor, lyfta och motivera varandra är viktiga kuggar i att skapa det driv som behövs i dagens samhälle", avslutar Josefine Uno.