På A-hub är vår vision att skapa en arbetsplats och en kultur där både företag och individer kan växa. Men vad kan vi lära oss från idrottens värld för att bygga en framgångsrik organisation? Per Barth, VD och delägare på A-hub Örebro, delar i denna artikel sin resa från att vara professionell golfspelare till företagsledare. Han berättar hur erfarenheter från idrottsvärlden har hjälpt honom att bygga en kultur som värdesätter prestation, kreativitet och välmående.
Min resa börjar i idrottsvärlden, där jag tidigt fann min passion för både golf och hockey. Jag hade en naturlig fallenhet för golf och var en okej spelare i ett bra hockeylag. Under många år jonglerade jag båda sporterna, och det var inte förrän i 9:an som jag bestämde mig för att helhjärtat satsa på golfen. Beslutet tog mig från Karlstad till golfgymnasiet i Skåne, en plats som skulle visa sig vara ett avgörande steg i min personliga och professionella utveckling.
Vi bodde på Bäckvägen i Perstorp, ett gäng på 15–20 ungdomar som delade samma passion och drivkraft. Skolan låg en kort tågresa bort i Klippan, och varje dag handlade om att hitta nya sätt att förbättra vårt spel. Varje plats på golfgymnasiet var eftertraktad; endast de bästa blev antagna, och tack vare Riksidrottsförbundets stöd hade vi grymma förutsättningar. Vi var unga, ambitiösa och villiga att göra vad som krävdes för att utvecklas – både på och utanför banan.
Våra coacher på golfgymnasiet, Hans Larsson och Camilla Bryngelsson, hade själva gått samma resa som oss många år tidigare och blev snabbt viktiga mentorer för mig. Camilla var den som fick oss att förstå vikten av att må bra mentalt och fysiskt, medan Hans lärde oss mycket mer än bara hur man svingar bra. Det viktigaste av allt, att vi måste vara våra egna chefer. Hans gjorde det väldigt tydligt att min framgång inte ligger i händerna på någon annan och att det är jag som i slutändan bestämmer över min utveckling.
Att vara sin egen chef innebar att ta ansvar för sin egen utveckling och framgång. Det fanns inga universallösningar, och även om vi hade stöd och vägledning från våra coacher, var det vi själva som var ansvariga för hur vi utvecklades och presterade. Jag lärde mig att lyssna, lära, och sedan anpassa allt till mitt eget sätt att spela spelet.
Det är just denna filosofi som jag har tagit med mig in i mina roller inom bemanning och rekrytering. Idag bygger vi vårt företag med samma inställning – våra medarbetare är elitspelare inom sina områden, och det är de som bestämmer hur de vill lyckas. Vår uppgift är att ge dem de resurser, inspiration och det stöd de behöver för att lyckas, men inte att styra deras väg. Vi skapar möjligheter för diskussioner och idéutbyte, men vi lägger besluten i deras händer. Det ställer höga krav på oss som ledare att bygga en kultur som främjar bra beslut och inspirerar till mod och kreativitet.
I vår bransch, bemanning och rekrytering, är det lätt att stirra sig blind på siffror och kvantitativa mål. Men vi får aldrig glömma att det är människor vi arbetar med, och att deras välmående är vår prioritet.